odds på div 5 fotboll

odds på div 5 fotboll

Precis som övriga divisioner präglas den femte av en viss språklig förvirring. Trots dess namn motsvarar Division 5 i herrfotboll den sjunde högsta nivån, där ett motsvarar högsta och tio motsvarar lägsta. Inom divisionen finner man 51 serier som är indelade på så sätt att de i stort motsvarar de svenska landskapen. Inom varje serie spelar upp till tolv lag. Därmed finns en ganska stark lokal prägel. Detta ökas av att divisionen är väldigt tillgänglig i den mån att den som vill delta ofta är välkommen på provträning. Inte sällan annonseras efter spelare då omsättningen är stor och det alltid finns behov av kunniga spelare.

Säsongen inleds vanligtvis i april och avslutas under oktober. De som följer divisionen är ofta väldigt engagerade. Vilket är förståeligt då den stora mängden spelarbyten ställer höga krav på att den som vill hänga med i utvecklingen är aktiv och uppmärksam. Lag som inte lyckas prestera inom divisionen nedgraderas till sjätte division, medan de som placerar bra har möjligheten att avancera till fjärde division. Så trots den förhållandevis informella nivån förväntas spelare fortfarande att prestera då mycket av klubbens framtid står på spel.

Är man engagerad i spelet ger division 5 en unik inblick i utvecklingen hos både individuella spelare och laget i fråga. Ibland kan det däremot bli en snopen historia då det inte är ovanligt att spelare stannar endast en kort tid. Med hög rotation varierar ofta även lagens förmåga som helhet. Inte sällan går ett klubblag från att vara högpresterande till att helt enkelt inte lyckas, på bara någon enstaka säsong. Detta är även varför divisionen har ansetts vara särskild spännande, även när den jämförts med fotboll på högre nivå.

På senare tid har divisionen präglats av en hel del bråk. Såväl inom lag som bland åskådare. I Dalarna så innebar förra säsongen rekordnivå på antalet disciplinärenden. Och ett derby i Älvsbyn resulterade i storbråk. Det är oklart vad orsakerna bottnar i, men många har beskrivit den senaste tidens utveckling som en negativ trend som svårligen kan bemästras. Huruvida denna utvecklingen fortfarande pågår och förs med in i årets säsong återstår att se.

Oavsett problem så är det just möjligheterna att följa både individuella spelare och lagen som helhet som utgör divisionens dragningskraft. Då den utspelar sig på, förhållandevis, låg nivå går det ofta att tydligt se hur särskilda talanger utvecklas och presterar jämförbart högre. Men detta medför även att det är svårt att komma i kontakt med fotboll på denna division som utspelar sig utanför det egna området. Eftersom matcherna väldigt sällan sänds får man helt enkelt befinna sig på plats för att kunna ta del av dem. I och med detta förblir lokalt engagemang av väldigt stor vikt för divisionens fortlevnad. Och de pågående bråken har gjort att många tidigare trogna besökare och frivilliga har ställt sig frågan om det verkligen är värt det. Hur vi än ser på det så är division 5 inte minst en nyckel till att förstå de högre divisionerna.

Nordicbet har odds på division 5 i fotboll.