KD odds – Få bästa oddsen på Kristdemokraterna

Kristdemokraterna (KD) - Procent av rösterna vid valet 2022 - över/under 6,5 %

Over
Under
Betsson
1,85
1,85

En bit ovanför 4-procentsspärren

Kristdemokraterna har legat över 4-procentsspärren sedan 1991. Då fick partiet 7,1 procent av rösterna. Efter en dipp vid valet 1994 då man med nöd och näppe kom in i riksdagen fick Kristdemokraterna hela 11,8 procent av rösterna i valet 1998. Därefter har väljarstödet gradvis avtagit. I valet 2018 fick partiet faktiskt ett litet uppsving och lyckades kamma hem 8,6 procent av rösterna. I riksdagsvalet 2014 fick Kristdemokraterna 6,1 procent. Historiken är egentligen för kort för att dra några långtgående slutsatser kring trender och tendenser. En placering på ett ganska så bekvämt avstånd från 4-procentspärren är dock mer regel än undantag.

Krisens stora vinnare

Efter regeringsbildningen har Kristdemokraterna framstått som den stora vinnaren i opinionen. Stödet för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har ökat starkt sedan valet. Retorisk stringens och ett tydligt ställningstagande under hela processen kan vara bidragande orsaker till det ökade förtroendet. Kristdemokraterna ses, tillsammans med Moderaterna, som ett parti som kan komma att släppa fram Sverigedemokraterna på ett eller annat sätt. Centerpartiet och Liberalerna har gjort allt för att förhindra Sverigedemokraternas ökade inflytande. Priset de fått betala är att de satt sina egna politiska agendor på spel. Kristdemokraterna däremot verkar vara mer pragmatiskt inställt. Partiet har lyckats undvika ett läge där debatten kring Sverigedemokraterna tar över fokus från allt annat. Detta tycks väljarna uppskatta.

Kristdemokraterna har nu en god position där man i egenskap av oppositionsparti inte bara kan kritisera den socialdemokratiska regeringen utan även de forna allianskamraterna. Oavsett om regeringssamarbetet håller eller brakar samman har Kristdemokraterna goda möjligheter att även i fortsättningen framställa sig som ett mer klartänkt och nyktert alternativ. Därför borde Kristdemokraterna ha goda chanser att få ett liknande eller bättre resultat i valet 2022 än i föregående val.