MP odds – Få bästa oddsen på Miljöpartiet

Miljöpartiet (MP) - Procent av rösterna vid valet 2022 - över/under 4 %

Over
Under
BetssonUnibet
1,801,65
1,902,10

Resultatet 2018 – en dipp eller början på en ny trend?

Miljöpartiet fick ett katastrofalt resultat i valet 2018. Med 4,4 procent av rösterna var det inte långt till 4-procentspärren. Bortsett från just det valresultatet har tendensen varit positiv för Miljöpartiet sedan 1990-talet. Partiet kom in i riksdagen för första gången 1988. Efterföljande val 1991 lyckades man inte ta sig in men sedan 1994 har Miljöpartiet varit med. Man har ingått i två socialdemokratiska regeringar och stöttat två. I valet 2014 fick Miljöpartiet 6,9 procent av rösterna och 2010 fick man 7,3 procent. Resultatet i valet 2018 kan därför verkligen ses som en besvikelse för partiet. Frågan är om det bara är en dipp eller om det vi ser är en ny nedåtgående trend i väljarstödet för Miljöpartiet? Miljöpartiet har visat att man har förmåga att mobilisera relativt stora väljarskaror. Samtidigt fluktuerar stödet och partiet står inför det ständiga hotet att inte ta sig förbi 4-procentsspärren.

Inte nämnvärt påverkat av regeringskrisen

Miljöpartiet har inte påverkats nämnvärt av regeringskrisen. Opinionsstödet för de två språkrören har bara minskat marginellt. Det är också ganska naturligt. Miljöpartiet har till skillnad från Liberalerna och Centerpartiet inte behövt fatta några svåra beslut efter valet. Det enda rimliga alternativet har hela tiden varit att fortsätta stödja och ingå i en Socialdemokratisk regering. Det spekulerades kring möjligheten att Miljöpartiet skulle kunna stödja en Alliansregering men siffrorna gjorde inte ett sådant alternativ möjligt. Läget kan därför beskrivas som lugnt för tillfället för Miljöpartiet.

Den risk Miljöpartiet tagit är givetvis att regeringssamarbetet med stöd från Liberalerna och Centerpartiet kan visa sig vara bräckligt. Om det spricker finns risk att Miljöpartiet får ta en del av smällen. Partiet låg farligt nära 4-procentsspärren i valet 2018 och en sådan utgång skulle kunna ha förödande konsekvenser för partiet.