Alpint OS odds

Alpin skidsport är en väldigt gammal företeelse. Som formellt organiserat sport härleds dess historia till 1861. Men skidåkning är i sin natur något som människan har sysslat med sedan begynnelsens tider. Eller åtminstone sedan människan började röra sig över snötäckta landskap. När alpin skidåkning vid olympiska vinterspelen arrangeras 2022 så sker det i Yanqing. Totalt sett handlar det om 11 grenar som fördelas på fem för herrar, fem för damer och en blandad lagtävling. De fem stilarna är slalom, storslalom, störtlopp, kombination och Super-G.

Mycket har hänt sedan sporten blev populär. Och nu för tiden är grenarna extremt tekniskt och utrustningsbetingade varianter av skidåkning. Intressant nog är sporten inte längre helt och hållet dominerad av de nordiska länderna, trots att de fortfarande har en viss särställning. Sporten har helt enkelt vuxit bortom sina ursprungliga gränser och blivit extremt populär världen över. I Olympiska vinterspelen 2022 antas cirka 90 nationer delta och alpin skidåkning är ett givet inslag. De olika disciplinerna ställer olika krav på utförarna. Och allt ifrån uthållighet till snabba reflexer kommer att prövas.

Talande för dessa är att de präglas av väldigt tydliga element av utslagning och konkurrens. Och för att kunna nå framgång måste man både vinna i enskilda tävlingar och samla poäng. Generellt sett har de skandinaviska länderna varit väldigt framträdande. En anledning till detta är de nordiska naturförhållandena har möjliggjort en förmånligt lång träningssäsong. Men på senare tid har konstsnö och liknande konstruktioner möjliggjort för övriga länder att tävla på lika villkor. Intressant nog har de traditionellt sett mer varma länderna successivt närmast sig de nordiska länderna. Inför alpin skidåkning vid olympiska vinterspelen 2022 är det därför väldigt svårt att låta traditionella sanningar vara avgörande för hur man bedömer utkomsten. Vad vi vet är däremot att det helt klart kommer att bli intensiva tävlingar.

Oddsen på alpint vid OS 2022 finns i menyn.