Slalom för damer OS Odds

Vem vinner slalom för damer under vinter-OS 2022?

Damernas slalom i alpin skidåkning vid Olympiska vinterspelen 2022 i Peking följer en unik tradition. Trots att tävlingar för damer har arrangerats sedan 1930-talet så kom det att dröja innan det blev en etablerad gren i Olympiska vinterspelen. De grundläggande reglerna skiljer sig inte åt från slalom för män. De som åker måste hålla hög hastighet samtidigt som de åker mellan utplacerade stolpar.

Men där det hela skiljer sig åt är hur stolparna placeras ut, backens fallhöjd och storleken på skidor. När damerna tävlar så är banan mellan 40 och 60 grindar. Vilket är färre än i tävlingen för män. Lika så är fallhöjden något lägre och kraven på utrustning har i viss utsträckning justerats. Under säsongen 2003 och 2004 så justerades minsta längden på damernas skidor till 155 cm.

Även om dagens slalom är en unik gren så har sporten historiska anor som sträcker sig långt tillbaka till de skandinaviska ländernas snötäckta vidder. Även om längdskidåkning anses vara skidsporternas urfader så har den klassiska slalomtekniken länge varit att sätt att effektivt ta sig ned för branta sluttningar. Och på grund av detta har de mer nordiskt belägna länderna under lång tid helt och hållet dominerat sporten. Men en stor del av den tekniska innovationen har trots allt kommer från länder så som Italien. Så i modern tappning är det verkligen en internationell sport.

Den senaste tidens strikta krav på utrustning har haft syfte att göra slalom till en mer säker sport. Men det här även väckt mycket kritik då många anser att det gör sporten mycket mindre intressant, och även resulterar i att dagens atleter inte får möjligheten att konkurrera på samma villkor som dåtidens skidåkare. Men hur det än är med den saken så fortsätter slalom att vara en publikfavorit som lockar åskådare.