Slalom för herrar OS Odds

Vem vinner slalom för herrar under vinter-OS 2022?

Alpin skidåkning vid olympiska vinterspelen arrangeras år 2022 i Peking. Slalom för herrar är en förhållandevis unik sport. Deltagarna åker i relativt sett hög hastighet mellan stolpar som är positionerade närmare än i jämförliga skidsporter. Precis som många andra skidsporter så har den sitt ursprung i de nordiska länderna, och kanske främst Norge. Från blygsam begynnelse som militär övning har det nu blivit en internationell sport som de flesta länder deltar i.

Modern slalom, så som vi känner till den, har sitt ursprung i början av 1920-talet. Men de regler som styr slalom tillämpades först under olympiska vinterspelen 1936. De grundläggande reglerna känner de flesta till. Själva banan struktureras utifrån ett flertal stolpar som placeras ut i en serie motsvarande en särskild rutt och på så sätt bildar grindar. Fallhöjden, för män, ska vara mellan 180 och 220 meter. Deltagande skidåkare måste åka mellan stolparna. Och generellt sett har så har en bana för män mellan 55 och 75 grindar.

Trots att sporten är standardiserad i den utsträckning att samtliga deltagare har samma förutsättningar så har de skandinaviska länderna varit överlägsna under en förhållandevis lång tid. Anledningarna beror antagligen på att dessa länder har haft väldigt lång snötäckt period. Men på senare tid har varmare länder kommit ikapp. Så gamla sanningar är inte längre absoluta. Utrustningen har likaså förändrats under tiden. Och intressant nog så har längden på skidor minskat under de senaste tio åren. Men hur man än ser på saken så är det en intensiv sport som ställer väldigt stora krav på deltagarna. På andra sidan av myntet finner vi stigande kostnader för utrustning och stigande krav på sponsring. För deltagarna blir så klart det hela allt mer kostsamt, men åskådare får istället uppleva en mer intensiv sport där hastigheter är högre och atleter är bättre än någonsin tidigare.