Storslalom för herrar OS Odds

Vem vinner storslalom för herrar under vinter-OS 2022?

När de Olympiska spelen detta år arrangeras 2022 i Peking så är storslalom ett givet inslag. Till skillnad från traditionell slalom så är storslalom en förhållandevis ny företeelse. Trots att den saknar en lång historisk förankring, och dök upp som sport först under 1930-talet, så har denna form av slalom blivit väldigt populär. Trots att nordamerikanska och skandinaviska länder har varit framträdande under senare tid så är det Italien som traditionellt sätt varit stilbildande. Men hur skiljer sig storslalom från vanlig slalom?

Traditionell slalom uppstod faktiskt under 1920-talet och kännetecknas helt enkelt av att åkare med hjälp av skidor åker genom ett flertal stolpar som bildar portar, eller så kallade grindar. Men det som gör storslalom unikt är att avståndet mellan portarna är mycket större. Detta får effekten att hastigheten blir mycket högre. Och på så sätt är det en mer intensiv och snabbare variant av slalom. Bakgrunden till att man började placera portarna på detta vis är delvis dolt i dunkel. Men enligt legenden så uppstod storslalom när man behövde ändra en traditionell slalombana på grund av bristande snö.

Först kring 1950 så blev storslalom en internationell gren. Och i modern tid har storslalom blivit extra populärt på grund av de höga hastigheten och ökade nivån av intensitet. Men precis som för traditionell slalom så har mycket förändrats på senare tid. För oss svenskar så är Ingemar Stenmark, av naturliga skäl, väldigt representativ för sporten. Trots att han definitivt har varit stilbildande så har sporten sedan dess blivit väldigt mer tekniskt och kostsam. De högre förväntningarna på utrustning och de individuella atleterna har gjort att omkostnaderna blivit väldigt höga och kraven på sponsring blivit omfattande. Som åskådare är detta förvisso en fördel då det bäddar för högre tempo och avsevärt mycket mer underhållning.