Störtlopp för herrar OS Odds

Vem vinner störtlopp för herrar under vinter-OS 2022?

Bland de alpina skidsporterna så är störtlopp den som kännetecknas av hög hastighet. Det är faktiskt så att det är den näst snabbaste skidsporten i världen. Och professionella åkare överstiger med råge hastigheter på 120 km/h. Detta har även gjort störtlopp till en av de mest populära skidsporterna även när Olympiska spelen arrangeras år 2022 i Peking.

Till skillnad från traditionell slalom så har störtlopp ingen direkt förankring i praktisk skidåkning. Det har redan från begynnelsen varit en teknisk och uthållighetsbetingad sport. Och unikt för störtlopp är att loppet består utav ett enskild åk. En stor del av tekniken ligger i att i så stor utsträckning som möjligt känna till banan i förväg och positioner sig själv på ett sätt så att luftmotståndet är så obefintligt som möjligt. Det första internationella störtloppet arrangerades 1936  och sedan dess har den blivit känd som den mest riskfyllda av de alpina skidsporterna.

Dess rykte som riskabel sport är så klart inte obefogat. Med hög hastighet och då mycket stor på spel finns inga utrymmen för misstag. Det rådande hastighetsrekordet sattes av fransmannen Johan Clarey. När han år 2013 åkte i hela 161,9 km/h var det något som aldrig hade bevittnats förut. Traditionellt sett så börjar banan långt uppe i bergen. Anledningen är att den naturliga lutningen gör att det går att nå så höga hastigheter som möjligt. De höga hastigheterna har gjort att kraven på utrustning ser helt annorlunda ut. Och det finns inte mycket utrymme för slarv. Detta har gjort att inträdeskraven är väldigt höga. Med tiden har även sponsring blivit allt mer viktigt. För åkare har det resulterat i allt större omkostnader. Men för publiken så har det däremot resulterat i en avsevärt mycket mer intensiv sport.