Längdåkning OS odds

Längdskidåkning och vinter-OS 2022

Vad vore de Olympiska vinterspelen utan längdskidåkning? Ända sedan det debuterade kring 1924 har det vara en av de mest populära grenarna. Och antalet åskådare ökar stadigt varje år. Representativt för längdskidåkning är det utspelar sig i öppen terräng utan strikt definierad led. Det innebär i sin tur att det hela kräver stor mängd uthållighet, teknik och förmåga att läsa sin omgivning. Kanske inte så överraskande, men grenen har dominerats av länderna i norra Europa och Skandinavien. Om vi tar en titt på den historiska medaljtabellen sedan längdskidåkning debuterade så hittar man Norge, Sverige, Sovjetunionen, Finland och Ryssland i topp. Anledningarna är antagligen många, men onekligen så har det hela att göra med ländernas långa och omfattande historik av att behöva hantera snötäckta och öppna landskap.

Från blygsam början till en sport som uppmärksammas världen över

Det sägs ofta att längdskidåkning är den sorts skidåkning som mest liknar hur skidor ursprungligen användes. Innan skidor kom att handla om sport och rekreation så var de främst ett verktyg för transport. För att kunna röra sig över stora snötäckta områden blir skidor en nödvändighet. De var helt enkelt en del av livet och väldigt viktiga för överlevnad. Därför kan vi spåra ursprunget till den stora regionen som i modern tid är Ryssland. Men skidåkning som vi känner till det började i de skandinaviska länderna. Ursprungligen så började militären att arrangera tävlingar för att både förbättra skidåkningstekniken och underhålla trupperna. Detta väckte snabbt allmänhetens intresse, och Norge blev det första land som höll skidtävlingar för allmänheten vilket sträcker sig så långt bak som början av 1900-talet.

Om du inte känner till längdskidåkning sedan tidigare så kommer du att lägga märke till att det främst är två tekniker som används. Nämligen klassisk och skejt. Klassisk kräver inte så mycket närmare förklaring och antyder att man åker längdskidor på det vanliga sättet. Skejt påminner däremot mer om skridskoåkning där varje fot används för att trycka åkaren framåt, med följd att det blir en skejtande rörelse. Trots att teknikerna kanske inte verkar så komplicerade är längdskidåkning ett väldigt komplicerat evenemang. Atleterna måste ha teknisk skicklighet, uthållighet, förmåga att hantera redskapen, kunna läsa terrängen och ha mental närvaro att tävla i svår miljö.

Oddsen på längdåkning vid OS 2022 finns i menyn.