30 km för damer OS Odds

Vem kommer att vinna damernas 30 km under vinter-OS 2022?

De Olympiska Vinterspelen 2022 och damernas 30 km masstart

Masstart anses bland vissa vara den mest farliga grenen när det kommer till längdskidåkning. Främst på grund av att alla åkare börjar samtidigt i tätt packade rader. Det innebär att en skidåkare måste kunna prestera explosivt redan från början för att kunna säkerställa en bra starttid. Det är inte ovanligt att skador uppstår då samtliga åkare startar vid ljudet av ett enskilt startskott.

Vilken startposition en enskild åkare har beror på den mängd poäng hon har lyckats samla under tidigare evenemang. Så på ett unikt sätt är 30 km masstart kulminationen av vad nu en atlet har lyckats prestera under vinter-OS. Att ha såväl uthållighet som explosiv styrka är avgörande för att kunna säkra en bra starttid. Vissa åskådare anser att de första sekunderna är så pass viktiga att masstart egentligen redan är över sekunderna efter att det hela har påbörjats. Men huruvida detta är sant eller inte så kan vi inte ignorera att explosiv styrka verkligen påverkar utkomsten.

Att kunna använda styrka redan i ett inledande skede och sedan bibehålla sin uthållighet är vad som skiljer en vinnare från en utmanare. Och i detta hänseende finns det få länder som är mer pålitliga än Ryssland. Även om såväl Sverige som Norge har lyckats leverera hög och genomgående kvalitet de senaste åren. Men på grund av inverkan på tidigare poäng så är det väldigt svårt att göra några säkra prognoser gällande utkomsten.