Sprintstafett för damer OS Odds

Vilka vinner sprintstafett för damer vid vinter-OS 2022?

Damernas sprintstafett och de Olympiska Vinterspelen 2022

Det är inte långt till de Olympiska Vinterspelen 2022. Och om du inte redan har bildat dig en åsikt gällande troliga vinnare så kan det vara god tid att göra det. Evenemanget har traditionellt sett dominerats av de nordiska länderna så som Sverige, Norge och Finland. Men dessa dagar är gamla sanningar inte lika givna. Ryssland har blivit en verklig högpresterare och även länder, så som Italien, som inte vanligtvis associeras med vintersport har presterat bra. Så det är inte säkert att man fortfarande kan använda tidigare resultat för att avgöra framtida resultat. Men vad har vi att vänta oss vid de kommenderade evenemangen?

Skate -- inte bara uthållighet utan även mycket teknik

Det finns två tekniker som används inom längdskidor. Nämligen klassisk och skate. Klassisk innebär att ha häl och tå fixerade vid skidan, och med alternerade ben skjuta var och en av skidorna framåt. Skate påminner däremot mycket mer om traditionell skridskoåkning. Skate är nog den snabbaste och mest krävande tekniken. Det kräver verkligen en professionell atlet för att ta sig igenom en olympisk rutt med skate-teknik. Men man bör hålla i åtanke att denna teknik inte är särskild lämpad för svårare terräng. Därför kräver vissa evenemang en kombination av klassisk- och skateteknik.

Bortom sololoppett - stafett

Medans man vanligtvis satsar på en enskild atlet i många av evenemangen, så ställer stafett verkligen klassisk analys på huvudet. Det spelar helt enkelt ingen roll om ett lag har en högpresterande atlet om övriga atleter inte lyckas med sina ansträngningar. Och stafett är verkligen en lagansträngning. Den totala tiden avgörs från då den första skidåkaren börjar, tills dess att den sista skidåkaren kommer i mål. Laget sprids ut mellan fasta punkter där atleterna växlar mellan varandra. På så sätt så blir varje enskild skidåkare en del av lagets prestation. Denna sortens evenemang är mycket svårare att bedöma då det finns en gigantisk mängd variabler att hålla i åtanke. Inte bara tidigare prestation för landet som helhet, men även enskilda åkarens hälsa och uthållighet.

Att anta att framtida prestationer kan utrönas genom tidigare poäng

I stafettgrenar så försätts vi i den unika positionen att inte behöva avgöra varje aspekt av de enskilda skidåkarnas förmågor. Istället kan vi titta på landet som helhet. Och detta innebär att tidigare prestation faktiskt blir en relevant indikator för framtida prestation. Så vi kan på ett enkelt sätt begränsa oss till några av ovan nämnda länderna. Men glöm inte bort att Italien, Kanada, USA och några andra länder har börjat klättra på poängstegen. De utvecklas snabbt inom längdskidåkning. Så det är inte helt säkert att gamla sanningar gäller i framtiden.