Herrarnas 10 km sprint skidskytte OS Odds

Vem vinner herrarnas 10 km sprint i skidskytte vid olympiska vinterspelen 2022?

Skidskytte vid olympiska vinterspelen 2022 och herrarnas sprint

Sprint är faktiskt i sin natur en ansträngande gren. Eftersom det är en helt individuell tävling så startar deltagarna i intervall och för herrarnas del så är själva loppet 10 kilometer, fördelat på tre varv. Deltagarna får där två chanser att skjuta på varje enskilt stopp. En gång i stående ställning, och en gång i liggande ställning. Om skottet inte träffar måltavlan så får skytten i fråga ett straff som innebär att han måste åka 150 meter extra innan han får fortsätta vidare tills nästa måltavla. Därför är det av väldigt stor vikt att bibehålla fokus.

Gevären som används är av typen long rifle och får som minst väga 3.5 kilogram och vanligtvis brukar de väga strax över denna gräns. Magasinen får inte rymma fler än 5 skott, som ska ha kaliber 0.22 vilket motsvarar 5,6 x 15 mm. Tillika måste motståndet för avtryckaren vara minst 0,5 kg. Det kan vara intressant att lägga märke till att man använder gevär av amerikansk typ trots att sporten har sitt ursprung i Norge.

Sprint har kommit att bli en av de mest populära grenarna inom skidskytte. Mycket på grund av dess unika upplägg och höga nivå av adrenalindriven spänning, men även då framgång i sprint ofta anses ge ett försprång och bädda för en kommande seger. Så det är inte ovanligt att entusiaster håller ett särskilt noggrant öga på utvecklingen i denna gren.