Herrarnas 12,5 km jaktstart skidskytte OS Odds

Vem vinner herrarnas 12,5 km jaktstart i skidskytte vid olympiska vinterspelen 2022?

Skidskytte vid olympiska vinterspelen 2022 och herrarnas jaktstart

Jaktstart är förmodligen den gren i skidskytte som allra mest påminner om sprint. Vilket egentligen inte är så konstigt då jaktstart ofta tar vid där sprint slutar. Men trots detta har den ett flertal egna och helt unika inslag. För herrarnas del så är banan för jaktstart 12.5 kilometer lång. Längden fördelas på totalt sett fem varv. Under loppet så skjuter varje deltagare två gånger. Varav en gång i liggande position och en gång i stående position. Om skytten inte träffar måltavlan så leder detta till att personen i fråga måste åka en straffrunda. Vad som ger jaktstart en stor del av dess särprägel är att framgångarna i den föregående tävlingen avgör vilken position man startar i. Detta brukar i de flesta fall innebära att en tidigare sprint avgör hur stort relativt försprång varje deltagare får i jaktstart.

På grund av att varje deltagare har rätten att skjuta så fort de kommit till en måltavla blir det ofta en hektisk och väldigt intensiv gren. För att undvika överbelamrad bana så fungerar den föregående grenen även som en utslagstävling. Därför är det endast de atleter som presterat bäst som får chansen att delta i jaktstart. För att segra i en omgång jaktstart så krävs det helt enkelt att man kommer först i mål. Och då det är extremt viktigt att ha en fördelaktig startposition blir den föregående grenen intressant nog en del av tävlingen.

Vid sidan av sprint brukar jaktstart vara en av åskådarfavoriterna under skidskytte i de olympiska vinterspelen. Detta år lär knappast bli ett undantag. Det är även i denna fas av de olympiska spelen som atleternas styrkor och svagheter börjar framträda. Därför finns stora möjligheter att dra slutsatser om deras fortsatta prestation i mästerskapen. Jaktstart är en gren som man verkligen bör hålla ögonen på.