VM i rugby Odds

Vilka vinner VM i rugby 2023?

VM i rugby 2023

När VM i rugby äger rum 2023 så är det en tradition med snart fyrtio år på nacken. Men vem kommer att lyfta Webb Ellis-pokalen och vad står egentligen på spel?

När 2023 års världsmästerskap i rugby äger rum så är förväntningarna av naturliga skäl stora. Inte minst då det är världens i särklass största rugbyevenemang. Men även då det markerar första gången någonsin som Chile deltar i världsmästerskapen. Som värdnation kommer Frankrike att mellan åttonde och tjugoåttonde bli hem för tjugo dagar av intensiv rugby där tjugo nationer tävlar om ära och framgång.

Men vilka länder är egentligen favorittippade? Och finns det några oväntade element?

Oväntad utveckling

Två saker som redan från börjat kommit att göra 2023 års evenemang är unikt är att Portugal och Chile närvarar. För Portugals del så var deras närmsta deltagande under 2007 års världsmästerskap vilket också markerade den senaste gången som Frankrike var värd. Det gör deras återkomst högst symbolisk. Men att bägge länder anses vara riktiga högoddsare är knappast en hemlighet.

Tack vare deras gedigna vinsthistorik så anser många att Nya Zeeland är givna vinstkandidater. Med i och med Sydafrikas storsatsning på sporten som definitivt gav avkastning under 2019 års evenemang har många blivit osäkra på om gamla favoriter fortfarande är något att satsa på. England, Frankrike och Australien är likaså tre länder som ständigt presterar bra.

Att Frankrike typiskt sett presterar bra och detta år även är värdnation har fått många att per automatik placera dem som favoriter. Värt att tänka på är att Sydafrika segrade 2007 under Frankrikes senaste period som värdnation. Därför är det långt ifrån uppenbart att detta i sig är något som är värt att fundera närmare på. Den oväntade förskjutningen av sportens dominans från England till andra länder har definitivt inneburit ett trendbrott och även resulterat i att många länder fått en chans att konkurrera på lika villkor.

En sport vars popularitet växer

Rugby anses av goda skäl att vara en av de mest intensiva kontaktsporterna som finns. Med ursprung i England och staden Rugby i Warwickshire har det dels varit förlagan för amerikansk fotboll men även i sin egen rätt kommit att bli en av de mest populära sporterna i världen. Men det är först på senare år som den har fått äkta genomslag.

Denna tilltagande popularitet har även på många sätt och vis skrivit om alla förväntningar och tidigare förhärskande sanningar. För Englands del har det blivit alltmer uppenbart att deras inflytande över sporten minskat. Och i takt med att andra länder storsatsar på dina rugbylag så blir konkurrensen ständigt hårdare.

För dig som planerar att satsa på utkomsten så har det därför blivit avsevärt mycket mer viktigt att hålla koll på utvecklingen i takt med att mästerskapet närmar sig. Interna utvecklingar i lagsammansättning och mängden resurser som varje enskilt land väljer att spendera har visat sig vara mer avgörande än anor, statistik och traditioner. Om engagemang och prioriteter är några som helst indikator så talar samtida utveckling åtminstone väl för Sydafrikas förmåga att fortsätta prestera.