Socialdemokraterna Odds

Socialdemokraterna (s) - Procent av rösterna vid valet 2022 - över/under 24,5 %

Over
Under
Betsson
1,72
2,00

Fallande trend för Socialdemokraterna

Väljarstödet för Socialdemokraterna har legat i en nedåtgående trend de senaste decennierna. Ska vi hårddra det kan vi se en fallande trend ända sedan 1970-talet. I valet 2018 fick Socialdemokraterna 28,26 procent av rösterna. I valet 2014 fick man 31 procent av rösterna. År 2010 var resultatet 30,7 och 2006 fick Socialdemokraterna 35,0 procent.

Ses som segrare i regeringsförhandlingarna

I och med att Socialdemokraterna till slut lyckades bilda regering med stöd från Liberalerna och Centerpartiet framstår partiet som segrare i valet 2018. Det sänder positiva signaler till väljarkåren. Partiledare Löfven visade att han är ihärdig och klarar av att navigera genom stormiga politiska vatten. Sådant gillar väljarna och det talar för att de kommer att premiera Socialdemokraterna i valet 2022.

Många faror

Samtidigt kan mycket hända innan nästa val. Det kan visa sig ganska tidigt under det första året om samarbetet håller eller inte. Kommer Liberalerna och Centerpartiet att vara nöjda med sin åskådarplats från läktaren? De sitter som bekant inte med i regeringen. Socialdemokraterna leder en minoritetsregering där man tillsammans med Miljöpartiet endast har 116 av 349 mandat i riksdagen. Om vi räknar med Liberalerna och Centerpartiet är antalet riksdagsmandat 167 av 349, alltså fortfarande i minoritet. Om det blir politisk turbulens någon gång innan valet 2022 kan den fina balansen rubbas, vilket skulle skada Socialdemokraterna. Instabilitet och oro kan straffas i valet.

Socialdemokraterna kommer troligtvis att förbli det största partiet inom en överskådlig framtid. Samtidig har man inte längre tillräckligt med röster för att på egen hand kunna bilda stabila regeringar. Det kanske största hotet för Socialdemokraterna är väljarflykten till Sverigedemokraterna. Lyckas man inte få stopp på den finns det risk för ett ännu sämre resultat i valet 2022.