SD odds – Få bästa oddsen på Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna (SD) - Procent av rösterna vid valet 2022

över/under 21,5 %

Under
Over
Betsson
1,72
2,00

över/under 20,5 %

Over
Under
Unibet
1,80
1,90

Exponentiell ökning i väljarstödet

Sedan Sverigedemokraterna deltog för första gången i riksdagsvalet 1988 har väljarstödet ökat exponentiellt. De första 6 valen från 1988 till och med 2006 hamnade partiet under 4-procentspärren. I valet 2010 fick Sverigedemokraterna 5,7 procent och kom därmed in i riksdagen för första gången. I valet 2014 fick partiet 12,9 procent av rösterna och 2018 var det 17,5 procent som stödde Sverigedemokraterna. Trenden i väljarstödet är därför starkt tilltagande för detta parti. Sverigedemokraterna är sedan 2014 Sveriges tredje största politiska parti.

Den egentliga orsaken till den ökade polemiken

Sverigedemokraterna har vuxit till sig så mycket att det blivit allt svårare att få till en politisk uppgörelse utan deras medgivande. De utdragna regeringsförhandlingarna efter valet 2018 är ett bevis på detta. Alliansen hade inte tillräckligt med stöd i riksdagen för att bilda regering. Inte heller släpptes Moderaternas försök att bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna fram. Centerpartiet och Liberalerna kunde inte acceptera en sådan regering på grund av det inflytande Sverigedemokraterna då skulle kunna få. Frågan är hur väljarna ser på Sverigedemokraternas roll i dramat? Enligt Novus senaste mätning har Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson tappat stöd sedan valet. Åkesson har med andra ord inte kunnat dra nytta av strulet i regeringsbildningen. Samtidigt är förtroendet fortfarande starkt och har egentligen bara minskat marginellt.

Hittills har Sverigedemokraterna lyckats locka väljare främst från Socialdemokraterna och Moderaterna. Närmare 5 procentenheter av valresultatet kommer från väljare som bytt från dessa partier de senaste åren. En liten, men inte obetydlig, del av väljarna har kommit från Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Sverigedemokraterna är ett relativt nytt fenomen i Sverige och har aldrig varit i regeringsposition. De finner sin styrka i kritiken av de andra partierna, eller ”etablissemanget”. För Sverigedemokraterna vore det därför gynnsamt om det skulle visa sig att det rådande regeringssamarbetet inte skulle fungera så bra.

Har maxgränsen uppnåtts?

Det finns en tendens att väljare som går över till populistiska partier inte återvänder till sitt ”ursprungliga” parti. Samtidigt finns det en gräns för hur många väljare som kan tänka sig att lägga en missnöjesröst. Vi vet givetvis inte var maxgränsen för Sverigedemokraterna ligger, men partiet kan knappast räkna med ett fortsatt exponentiellt tilltagande väljarstöd.