Vänsterpartiet Odds

Vänsterpartiet (v) - Procent av rösterna vid valet 2022 - över/under 8,5 %

Over
Under
Betsson
1,72
2,00

Ett parti som överraskar ibland

För Vänsterpartiet var 2018 ett gott valår. Partiet fick 8,0 procent av rösterna, vilket var en kraftig ökning från föregående val då partiet fick 5,7 procent. Rent historiskt sett har partiet uppvisat den typen av överraskningar då och då. I valet 1998 lyckades dåvarande partiledare Gudrun Schyman få 12 procent av rösterna i riksdagsvalet, nästan dubbelt så mycket som i föregående val. Följande val var resultatet nere på 8,3 procent. Om vi ska tala om tendenser kan vi säga att Vänsterpartiet tenderar att ligga en bit ovanför 4-procentspärren och får som regel cirka 5-6 procent av rösterna. Då och då överraskar partiet med ett betydligt starkare valresultat. Partiet ligger längst ut till vänster på den politiska skalan och för ett sådant parti är uppsidan begränsad.

Bra läge för Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kan komma att dra nytta av det nya läget. Partiet släppte fram den nya regeringen, mycket för att inte riskera att Moderaterna skulle bilda regering med stöd från Sverigedemokraterna. Att man släppte fram Socialdemokraterna innebär inte att man är stödparti. Nej, Vänsterpartiet är nu ett parti i opposition. Som sådant kan partiet komma att dra nytta av det faktum att Socialdemokraterna tagit ett steg högerut genom samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet. Vänsterpartiet kan bli en röst för den del av vänstern som tidigare fick gehör inom Socialdemokraterna. Sjöstedt kan komma att dra nytta av läget genom att jobba närmare facken och framställa sitt parti som det enda trovärdiga vänsteralternativet.

Om regeringssamarbetet skulle brista har Vänsterpartiet inget att förlora på detta – tvärtom! Vissa socialdemokratiska väljare på vänsterkanten kan känna sig svikna och välja att lägga sin röst på det ur deras perspektiv tydligare alternativet Vänsterpartiet istället.