Bästa film Oscarsgalan 2020 Odds

Vilken film vinner en Oscar för bästa film vid Oscarsgalan 2020?

Högsta
odds
Lägsta
odds
19171,571,45
Parasite5,005,00
Once Upon A Time In Hollywood7,005,50
Joker13,0012,00
The Irishman51,0034,00
Jojo Rabbit67,0051,00
Little Women101,0081,00
Marriage Story101,0081,00
Ford V. Ferrari101,00101,00

Bästa film vid Oscarsgalan 2020

När Oscarsgalan arrangeras den 9:e februari 2020 så är det för nittioandra gången som detta numera legendariska, mytomspunna och oerhört prestigefyllda evenemang utspelar sig. Som vanligt arrangeras det av den Amerikanska organisationen Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) som sedan 1927 varit en av internationellt sett främsta organisationerna för främjandet och hyllandet av framsteg inom filmkonsten, såväl tekniska som konstnärliga.

Av de nio filmer som nominerats för 2020 års bästa film, nämligen Ford v Ferrari, The Irishman, Jojo Rabbit, Joker, Little Women, Marriage Story, 1917, Once upon a Time in Hollywood och Parasite, finner vi en ovanligt varierad kompott. Men vilken kan vi egentligen förvänta oss att se som vinnare?

Nio filmer av väldigt hög kvalitet

I Amerikanska regissören James Mangolds Ford v Ferrari kastas vi tillbaka till 1960-talet och den då pågående kampen mellan biltillverkarna Ford och Ferrari om framgång i såväl rally- som bilbranschen. Filmen togs väl emot av såväl kritiker som biobesökare. I The Irishman lyckades Martin Scorsese med konststycket att såväl locka Joe Pesci ur sin paus från filmindustrin, och även förena honom med Robert De Niro och Al Pacino. Med en historia som kretsar kring den sorts maffiatema som blivit Scorseses kännetecken blev filmen snabbt en favorit bland många som uppskattat denna särpräglade genre.

Med Jojo Rabbit kastas vi tillbaka till Nazityskland där en medlem av Hitlerjugend tvingas ifrågasätta sin politiska övertygelse när en familjemedlem visar sig gömma en judiska flicka på sin vind. Vad som är unikt är att filmen utspelar sig i ett sorts parallellt universum och förenar humor med stort allvar. Filmen mötes av ett väldigt blandat mottagande. Omtalande Joker har den unika ställningen att huvudrollsinnehavaren Joaquin Phoenix fick mer beröm än filmen i stort. Även om biobesökarna i stor utsträckning älskade filmen så var kritikerna inte helt och hållet övertygade.

Dramat Little Women utspelar sig under senare halvan av 1800-talet och handlar om att vara en fristående ung kvinna i en tid då mansdominansen var helt och hållet förhärskande. Filmen möttes av nästan helt och hållet positiva recensioner. Med 1917 åker vi tillbaka till första världskriget och upplever två brittiska soldaters strävan att förmedla insikten att Tysklands reträtt egentligen var en skenmanöver. Filmen har av många ansetts vara en av de senaste årens allra bästa krigsfilmer.

Med Once Upon a Time in Hollywood tar Quentin Tarrantino oss tillbaka till Hollywood som det var året 1969. En tid då kriminella element och skådespelare umgicks ohämmat, och då Hollywood upplevde en av sina största glanstider någonsin. Filmen har uppmärksammats för att den även berör de omtalande Manson-morden. Filmen blev en succé bland såväl kritiker som biobesökare, och har beskrivits som en hyllning till en svunnen tid. Sydkoreanska Parasite är en svart komedi som handlar om vanligt folk som nästlar sig in i en rik familj och sakta tar över deras liv. Bland biobesökare har den hyllats enormt, och är en av de mest finansiellt framgångsrika Sydkoreanska filmerna någonsin.

Men vilken film kommer att vinna? Mest kritikerrosad är helt klart Sydkoreanska Parasite. Men Oscarsgalan är väl känd för att prioritera inhemska produktioner. Många förutspår däremot att The Irishman kommer att segra inom kategorin bästa film. Mycket på grund av att den kommit att anses förena mycket av det som representerar modern film. Men vad som egentligen sker är verkligen svårt att säga.