VM i handboll för damer 2019 odds

Vilka vinner VM i handboll för damer 2019?

Högsta
odds
Lägsta
odds
Norge Damer2,252,10
Ryssland Damer3,002,75
Spanien Damer8,007,00
Nederländerna Damer11,008,00
Tyskland Damer19,0016,00
Montenegro Damer26,0026,00
Serbien Damer67,0026,00
Danmark Damer101,0076,00
Sverige Damer151,0067,00

Kan Henrik Signell hota fram bättre VM-resultat?

Träningsmatchen mot Norge i våras inför kvalmatcherna till VM gick inte så bra. Damlandslaget i handboll förlorade med 36-20 mot hemmalaget i Oslo. Nu återstår det bara 3 månader tills VM i handboll för damer drar igång i japanska Kumamoto.

Sverige kommer inte att spela i samma grupp som norskorna. Vi har istället hamnat i grupp D med Ryssland, Japan, Kina, Argentina och DR Kongo. Kan kapten Henrik Signells nya grepp med hot vara något som förändrar oddsen för de kommande VM-matcherna?

Förbundskaptenen hotar med döda husdjur

Taget ur sitt sammanhang så låter det makabert. Hotar Henrik Signell verkligen sina spelares husdjur om de inte levererar? Det var i en krönika i handbollsmagasinet Stürmerfoul som han berättade om sin nya coaching-metod.

Under ett träningsevent för svenska instruktörer på handbollsgymnasier bestämde han sig för att testa något nytt, nämligen hot. Han talade om för spelarna i övningsgruppen att deras kära husdjur skulle dö om de inte tog sig förbi försvaret.

I sin krönika skrev Henrik att den mentala övningen med hot ledde till att det började hända grejer. Men spelarna måste ha förstått att det hela handlade om en tankeövning. De gav sig nämligen inte på landslagskaptenen för att visa vad du tyckte om hotet mot Fido, Missen och Tusse. De tog sig istället genom försvaret!

Duktiga spelare som inte vågar ta för sig

Henrik menar att svenska handbollstjejer har en massa talang men att den inte räcker hela vägen då de inte vågar sticka ut och ta för sig. När hotet kom in i bilden bidrog det till en form av mental nedmontering där den här mentaliteten kunde låsas upp.

Henrik själv säger i sin krönika att det rör sig om en kombination av hot och uppmuntran som leder till att spelarna motiveras att ta för dig och vågar sticka ut hela vägen genom försvaret. Kommer han att köra med samma metod för landslaget under kommande matcher i VM, och kommer det att fungera?

Kaptenen har tröttnat på talanger som inte vågar

Enligt Signell är det samhällets krav som hämmar kvinnliga handbollsspelare. Han har tränat damlag såväl som herrlag på olika nivåer och är sedan 2016 förbundskapten för damlandslaget. De har med andra ord tränat ihop ett bra tag nu, och frågan är om den nya mind-tekniken kan ge samma effekt som den hade på instruktörerna från handbollsgymnasierna.

Enligt Signell är det just bristen på kraft och mod som ofta leder till att spelarna inte tar sig igenom försvaret. Även om kaptenen inte kommer att köra med döda husdjur som mental push under VM verkar han ändå ha tänkt till ordentligt i frågan.

Svenskorna var favoriter i kvalmatchen mot Slovakien

Matchen i våras mot Norge påverkade inte oddsmakarnas syn på svenska damlandslaget då det blev dags för kvalmatch mot Slovakien. Och oddsmakarna hade rätt. Nu kan vi inte jämföra Norge och Slovakien. Men visst kan segern med 33-18 i första kvalmatchen ha fått betydelse för spelarnas psyke inför Japan.

Dessutom kan det vara intressant att notera att det norska laget har drabbats av flera skador. Förbundskapten Thorin Hergeirsson har plockat bort flera av de bästa spelarna från VM, till exempel Henny Reistad som fick titeln som årets spelare i Norge.

Det här kan också få betydelse om både Sverige och Norge går vidare från sina grupper och möts igen. Kanske kan kombinationen av hot och beröm vara det som krävs för en riktig svensk skräll i VM.

Det blir i varje fall väder som vi känner igen

Vad vi med säkerhet kan säga är att Kumamoto-regionen har ett novemberklimat som påminner en hel del om det svenska med chans för lite varmare väder. Normal temperatur ligger på mellan 10 och 17 grader och det kan bli regn. På så vis borde svenskorna känna sig precis som hemma då de ger sig ut för att rädda Tussen, Ludde och Stampe!