Vad är odds? Vi förklarar hur odds fungerar!

Vad är odds?

Odds står för sannolikhet och är statistik på hur troligt det är att en specifik händelse inträffar. Detta används framförallt inom betting där olika spelbolag tar fram odds för bland annat sporthändelser och politiska event. Spelbolagen utför flera analyser och jämför statistik från tidigare event för att ta reda på hur stor chans det är att till exempel Sveriges landslag vinner en landskamp mot Tyskland i fotboll. Detta presenteras i odds som vi sedan kan betta på och vinna pengar.

Här på BraOdds.com jämför vi odds hos olika spelbolag åt dig så att du alltid kan ta rätt beslut när du ska satsa pengar!

Hur fungerar odds och betting?

Hur fungerar odds då egentligen? Odds som används inom spelbetting handlar om förhållandet mellan din insats och din vinst. Efter att spelbolagen har gjort sina analyser har de fått fram odds som kan vara antingen låga eller höga. Låga odds innebär att sannolikheten för att händelsen inträffar är hög och därmed blir din eventuella vinst mindre. Höga odds är tvärtom, sannolikheten för att händelsen inträffar är liten men du kan vinna en högre vinst i förhållande till din insats. Låt oss gå igenom några exempel!

Oddset att Real Madrid vinner mot Liverpool ligger på 3.0. Spelbolaget anser att denna händelse i genomsnitt sker 1 av 3 gånger, alltså var tredje gång. Satsar du 100 kronor och Real Madrid vinner får du alltså tillbaka 300 kronor.
Oddset att Juventus spelar oavgjort med Inter är 5.0. I genomsnitt slutar det oavgjort var femte gång vilket ger dig en vinst på 5 gånger pengarna om detta inträffar igen. Satsar du 100 kronor vinner du alltså 500 kronor.
Oddset att Bayern München vinner mot Chelsea är 1.6. Detta anses som låga odds då det i genomsnitt händer mer än varannan gång och ger dig en vinst på 1.66 gånger pengarna. Satsar du 100 kronor vinner du 166 kronor.

Du väljer alltid själv hur mycket pengar du vill satsa och därmed hur stor din potentiella vinst kan bli. Du får aldrig tillbaka pengar som du bettar om händelsen inte inträffar utan förlorar då ditt satsade belopp. Vi på BraOdds.com tar fram alla spelbolagens odds åt dig så att du snabbt och enkelt kan hitta de odds som passar dig bäst och kan ge dig störst vinst, både när det kommer till fotboll och andra sporter.

Fasta eller flytande odds?

När du bettar kan oddsen antingen vara fasta eller flytande. Fasta odds innebär att dessa är satta i förväg innan matchen börjar, och detta ändras inte under matchens gång. Flytande odds ändras däremot beroende på hur många som väljer att spela på vissa alternativ. Detta innebär att oddsen kan ändras efter att du har lagt din insats.

Vad är oddsratio och oddskvot?

Oddskvot som ibland även kallas för OR efter det engelska ordet oddsratio, är ett begrepp som ofta används inom statistiken. Oddskvot visar hur en variabel förhåller sig till en annan och är helt enkelt siffran som representerar själva oddset såsom 1.66, 3.0 och 5.0.

Vad krävs för att du ska kunna spela?

Det finns mängder av spelbolag i Sverige som erbjuder olika typer av betting. För att spela behöver du vara över 18 år och skapa ett konto hos spelbolaget där du tänkt spela. Detta är oftast enkelt och många gånger kan du få en registreringsbonus med pengar du kan börja spela för.

Ett tips är att läsa på ordentligt innan du spelar på en match. Till exempel bör du ta reda på om någon spelare är skadad eller vilken form lagen är i för att kunna ta ett beslut om oddsen från spelbolagen känns rimliga eller ej.

Olika odds i världen

Odds finns överallt i världen men de ser olika ut och fungerar på olika sätt. Vårt tidigare exempel är det som kallas för decimalodds och används av spelbolagen i Sverige och i de flesta europeiska länder.

Engelska odds

Engelska odds skrivs i bråkform och kan därför även kallas för fraktionella odds. Bråket kan ses som att den första siffran är det du vinner och den andra siffran är det du måste satsa. Har du till exempel det engelska oddset 1/2 måste du satsa 2 för att vinna 1.

Amerikanska odds/Moneyline

Det finns även amerikanska odds som bestäms efter om oddset är högre eller lägre än decimaloddset 2.0. Är oddset lägre än 2.0 är det negativt och visar då hur mycket du måste satsa för att vinna 100 kronor.

Exempel: Är oddset 1.50 i decimalform blir detta -200 i amerikanska odds, och betyder att du måste satsa 200 kronor för att vinna 100 kronor. Du riskerar därmed att gå minus 200 kronor för att kunna gå plus 100 kronor.

Är oddset 2.0 eller högre visar detta istället hur mycket din nettovinst blir när du satsar 100 kronor.

Exempel: Är oddset 3.0 i decimalform blir detta +200 i amerikanska odds, och betyder att du vinner 200 kronor om du har satsat 100 kronor. Du får alltså tillbaka 300 kronor från spelbolaget varav 100 kronor är din insats.

Detta motsvarar de olika oddsen

Decimala odds

Engelska odds

Amerikanska odds

1.10

1/10

-1000

1.20

1/5

-500

1.50

1/2

-200

1.70

7/10

-142.86

1.95

20/21

-105

2.0

1/1

+100

2.10

11/10

+110

2.50

5/4

+125

2.75

7/4

+175

3.0

2/1

+200

5.0

4/1

+400

10.0

9/1

+900

 

Vad kan du spela på?

Nuförtiden går det att betta på det mesta men det vanligaste är olika sportevenemang såsom fotbolls-EM, Hockeyallsvenskan, handbolls-VM och så vidare. Du kan då spela på vilket lag som vinner matchen men det finns även många andra varianter för den som vill göra matchen extra spännande:

Slutresultat
Resultat i halvtid
Antal mål i matchen
Vem/vilka som gör mål

Även om sport är det som toppar på bettingsajterna finns det många andra roliga event du kan betta på. Några exempel är vem som vinner nobelpriset, olika musiktävlingar såsom Idol och Eurovision samt Oscarsgalan. Även val både i Sverige och USA brukar vara populärt att spela på.

Odds hos BraOdds.com

På BraOdds.com bevakar vi alltid odds från olika spelbolag och lägger upp i en lättöverskådlig lista så att du enkelt ska kunna jämföra och hitta de odds som passar dig bäst. På så vis kan du ta ett kvalificerat beslut när det kommer till var du lägger ditt bet. Vi tar endast med spelbolag som innehar svenska licenser för att du ska kunna känna dig trygg när du spelar!